Wzmocnienie odporności
( opublikowane: 2023-01-20 12:54) komentarzy: 0 , czytane: 1616

Zachęcam do zapoznania się z tematem jak naturalnie spowolnić proces starzenia organizmu i wzmocnić jego system odporności. Wspomagam się w ten sposób od 7 lat i efekty przechodzą moje najśmielsze oczekiwania.

 

 https://www.healthwithflavon.com/M-590192

 


Zdrowie, a sztuka
( opublikowane: 2022-04-04 12:50) komentarzy: 0 , czytane: 1076

Nie od dzisiaj wiadomo, że istnieje silny związek - sprzężenie zwrotne - między ciałem, a duszą /emocjami, sposobem myślenia/. Lekarstwo na konkretną dolegliwość może ją uleczyć lub złagodzić, ale nie wycofa przyczyny choroby, którą tak naprawdę jest ułomny wzorzec myślowy. Dopóki nie zmienimy naszych myśli i emocji na bardziej przyjazne dla siebie i otoczenia, ciało będzie odpowiednio reagować.

Tym razem polecam tomik poezji Danuty Potrawy ilustrowany moimi obrazami.

Cytuję przypis redakcji wydawnictwa:

"

Oddajemy do rąk czytelnika niezwykły tom poezji. Niezwykły ze wszech miar, ponieważ zawarte w nim utwory są nieoczywiste. W zależności od nastroju czytelnika (a nawet samej poetki) ten sam wiersz można analizować na różne sposoby. Opublikowane utwory zachęcają do podróży w głąb siebie."

 

Zdjęcie przekierowuje na stronę wydawnictwa.

                                            tomik poezji

 


Niesamowity Flavon
( opublikowane: 2022-01-02 13:32) komentarzy: 0 , czytane: 1290

Flavon jem już 8 lat. Węgierska firma - twórca Flavonu już 15 lat temu głosiła prawdę o flawonoidach, antyoksydantach, wzmacnianiu odporności dzięki oczyszczającym i wzmacniającym właściwościom roślin, szczególnie kolorowych. Głosiła to, co dopiero od niedawna media nieśmiało przekazują społeczeństwu. 

Flavon to koncentrat dobranych synergicznie - czyli wzajemnie wspierających się wartościowych części warzyw i owoców, który w toku produkcji nie traci swoich cennych składników odżywczych. Firma posiada patent na zachowanie właściwości roślin w swoim produkcie oraz liczne nagrody Gold Awards, przyznawane corocznie w międzynarodowym konkursie Monde Selestion w Brukseli na jakość marek.

Flavon jest dla organizmu dokładnie tym, co zawiera. W zakładce z boku, lub na komórkach na dole pod artykułami, można dowiedzieć się jakie prozdrowotne działanie zostało naukowo wykazane w poszczególnych warzywach i owocach.

Zachęcam gorąco do naturalnego wspomagania odporności Flavonem.

Tutaj można zamówić produkt:

https://www.healthwithflavon.com/M-590192

 

Flavon Max Plus

 Flavon Joy

 Flavon Green Plus


Obcowanie ze sztuką
( opublikowane: 2021-02-08 15:23) komentarzy: 0 , czytane: 1918

Kilka lat temu lekarze z Bolonii przeprowadzili niecodzienny eksperyment na osobach podziwiających freski sanktuarium w Piemoncie. Pobrali od nich próbki śliny przed i po zwiedzaniu świątyni. Okazało się, że po wizycie w niej, obecność kortyzolu (hormonu stresu odpowiedzialnego za wiele chorób sercowych i depresji) spadła u nich o 60 procent! Były to pierwsze badania medyczne, które udowodniły, że sztuka wpływa korzystnie na zdrowie.

Czyli... nie tylko proces twórczy, ale samo obcowanie, najlepiej na codzień z pracami twórców mają dla naszego zdrowia zbawienne działanie.

Ja odnalazłam swoją pasję - malowanie obrazów.

Zapraszam do galerii na stronie www:

 

https:galeriaiwona.com

 obrazy

 

 

 sto grafik i obrazów w krakowskim szpitalu

OS
9 maja 2019 | 16:17
Wernisaż wystawy w szpitalu im. Stefana Żeromskiego (z prawej Jan Bosak)1 ZDJĘCIE

Wernisaż wystawy w szpitalu im. Stefana Żeromskiego (z prawej Jan Bosak) (Mat. prasowe szpitala)

Nie w galerii, nie w muzeum, lecz na ścianach korytarzy szpitala im. Stefana Żeromskiego zawisły obrazy i grafiki Jana Bosaka. Mogą je oglądać lekarze, ratownicy, pielęgniarki, odwiedzający i przede wszystkim pacjenci. Wszyscy na zdrowie!

 


Działanie flawonoidow
( opublikowane: 2021-02-08 12:55) komentarzy: 0 , czytane: 2489

Flawonoidy, których głównymi źródłami w diecie są owoce i warzywa oraz ich przetwory wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka. W znacznym stopniu mogą one zapobiegać lub łagodzić przebieg wielu schorzeń m.in. chorobie wieńcowej i miażdżycy, mogą wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej i ostrość widzenia, czy też zapobiegać zmianom nowotworowym.

Cały artykuł - klik w foto

flawonoidy - leczniecze działanie 

Spożycie z dietą dużej ilości flawonoidów korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie równowagi antyoksydacyjnej. Dlatego sugeruje się zwiększyć udział w diecie owoców i warzyw i ich przetworów, a w szczególności aronii, borówki, owoców cytrusowych, kapusty czerwonej, brukselki, brokuła oraz soi.
Żywność zawierająca flawonoidy może być traktowana jako żywność funkcjonalna, pozytywnie wpływająca na organizm człowieka.

 

Nieprzerwanie trwające badania nad właściwościami tych związków poszerzają wciąż znany nam zakres ich aktywności. Jak pokazują przeprowadzone badania flawonoidy wywierają ochronne działanie na żołądek i przewód pokarmowy.

Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że pokarmowy, między innymi przez [15]:

  • podwyższanie stężenia śluzowych prostaglandyn – hormonów miejscowych, które chronią błonę wyściełającą żołądek, zmniejszają wytwarzanie kwasu żołądkowego, regulują wydzielanie śluzu oraz prawidłowe ukrwienie żołądka;
  • zmniejszanie wydzielania histaminy z komórek tucznych, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych;
  • hamowanie rozwoju bakterii z rodzaju Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko zapalenia żołądka typu B oraz wystąpienia wrzodów trawiennych;
  • wymiatanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania wrzodów żołądka.

Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że spożycie owoców żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych. Antocyjany zawarte w tych jagodach ograniczają adhezję bakterii Escherichia Coli do komórek śluzówki człowieka [16].

Owoce aronii i zawarte w nich aktywne składniki oprócz wymienionych wcześniej różnorodnych aktywności farmakologicznych wykazują także działanie przeciwzapalne, potwierdzone w licznych badaniach. Kompleksy związków polifenolowych za- warte w ekstrakcie z aronii wywierają wielokrotnie silniejszy efekt przeciwzapalny niż czyste związki, takie jak antocyjaniny czy kwercetyna [17]. Działanie przeciwzapalne hesperydyny zawartej w owocach cytrusowych związane jest z oddziaływaniem na metabolizm kwasu arachidonowego poprzez hamowanie aktywności fosfolipazy A2, a także lipooksygenaz i cyklooksygenaz [10]. W chemicznie indukowanym owrzodzeniu żołądka wykazano, że dodatek soku z aronii do diety zwierząt doświadczalnych istotnie hamował tworzenie się wrzodów [8]. Antocyjany łagodziły przebieg cukrzycy wywołanej doświadczalnie na zwierzętach. Objawiało się to zmniejszeniem pragnienia, redukcją ilości wydalanego moczu a także poprawą badanych wskaźników biochemicznych. Antocyjany obniżały także podwyższony poziom glukozy we krwi oraz ograniczały wchłanianie cukrów (głównie maltozy) w jelicie cienkim. Zaobserwowano, że podanie pacjentom chorym na cukrzycę związków antocyjanowych wpłynęło na obniżenie glikemii, poziom hemoglobiny glikozylowanej oraz uwrażliwiło komórki na działanie insuliny [3]. Pomocne w profilaktyce cukrzycy mogą być takie związki jak: (–)-epikatechina i galusan epigalokatechiny. Pierwszy z nich hamuje agregację trombocytów, pobudza wydzielanie trzustki, drugi – zmniejsza syntezę i wydzielanie insuliny [18].

Flawonoidy owoców i warzyw znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składniki preparatów dermatologiczno – kosmetycznych. Antocyjany z aronii czarno-owocowej stosowane miejscowo np. w postaci żelu, chronią skórę przed szkodliwym- działaniem promieni UV [3]. Antocyjaniny zmniejszają przyrost produktów peroksydacji lipidów błon komórkowych w surowicy krwi i w narządach wewnętrznych a także przyczyniają się do zmniejszenia przyrostu produktów uszkodzonego DNA w moczu, znacznie podwyższonych po samym naświetleniu promieniami UV. Efekty ochronne uzyskane po stosowaniu żelów antocyjaninowych były porównywalne z działaniem ochronnym znanych kremów, nawet o współczynniku 18 [8].

Uwagę zwraca też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe flawonoidów, głównie katechiny, kwercetyny oraz antocyjanów. Badania doświadczalne pokazały, że ekstrakty z różnych owoców jagodowych hamowały rozwój mikroorganizmów. Ponadto ekstrakt z czarnej porzeczki pobudzał wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei i Saccharomyces cerevisiae a hamował rozwój takich bakterii jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus oraz Enterococcus faecium. Ekstrakt z maliny okazał się najlepszym inhibitorem bakterii z rodzaju Staphylococcus i Salmonella [11].

Prace badawcze nad flawonoidami trwają od lat 30 ubiegłego wieku. Wyjaśniono wiele mechanizmów działania oraz odkryto różnorodne właściwości tych związków. Mechanizmy niektórych aktywności farmakologicznych flawonoidów nie są nadal wyjaśnione – np. hamujący wpływ na rozwój drobnoustrojów.


Co w garnku?

publikowane: Niedziela godz.13:33 2018-01-28

Najtęższe głowy współczesnej nauki do wniosku doszły w czasach ostatnich, iż do natury czas odwrót zrobić, bo taki żywot Twój będzie i rozum, i ciało jak to, czym się karmisz na codzień. A apteką być nie chcesz i drogerią też nie.....medycynę naturalną stosuj.

Cud diet różnistych, przepisów na zdrowie, nakazów, zakazów, łączenia jedzenia i jego dzielenia jest ogrom taki, że człek już sam nie wie czy jajko jeść wogóle, czy trza ich zjeść osiem, mleka popić, czy wina, gotować warzywa, czy jeść surowe, dużo, a raz, czy mało i wiele....?

Ja Ci powiem jako laik, co parę lat przeżył - poczytaj, posłuchaj i zwariować się nie daj. Rozpatrz się w sobie, wniknij głęboko i swojej własnej metody po próbach i błędach się dorób, efektów na sobie czekaj, one Ci lustrem będą i przewodnikiem.

A tu Ci link daję do ojca Jana Grande-Majewskiego - na stare, sprawdzone żywienia sposoby jego:     

PROSTE PRZEPISY NA ŻYCIE 

A niżej kilka ustępów z opowiadania o. Grande żywcem zdjętych.




Iwona - blog o naturalnych sposobach odzyskiwania i utrzymania zdrowia - wyszperanych w internecie......

flavonoidy antyoksydanty

                                                          

 

 Jestem zdrowa. Jestem w niemodnym już wieku, ale cieszę się doskonałą kondycją. I wcale nie żyję zbyt wzorcowo. Wiem, że swietną formę utrzymuję zajadając od lat naturalny produkt biologiczny - miksturę z synergicznie połączonych surowych warzyw i owoców - nasyconą bioflavonoidami. 

Więcej:

https://www.healthwithflavon.com/M-590192

Zapraszam do kontaktu. 

Na tym blogu pragnę jednak przede wszystkim poszerzać horyzonty moje i Twoje w temacie zdrowia, idąc w kierunku natury....

  

 

telefon    601 177 558

 

 

 

                                     

 😊😊ZADBAJMY O NASZE DZIECI ....⤴

 

 

 



naturalne suplementy diety, Flavon, medycyna naturalna, skleroza, koncentracja, bezsenność, minerały, składniki odżywcze, kondycja, zdrowie, witaminy, selen, potas,

Najczęściej komentowane:
Domowa bomba zdrowia
2018-01-31 15:46:13

 

FLAVONOWA BOMBA

 Nie mamy wyjścia - wszyscy wspomagamy nasze odżywianie dodatkową porcją witamin i minerałów, bo wiemy jak ubogie jest w nie nasze pożywienie, a jak bogate w dodatki chemiczne...ale......Większość z nas stawia na farmaceutyczne syntetyki, bo są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i z rozmachem reklamowane. Niestety nie zawsze są zdrowe. Na tej stronie staram się wykazać wyższość naturalnych, bioorganicznych produktów biologicznych, produkowanych  w formie żelu z systemow ochronnych roślin - skorek i miąższu znajdującego się pod nimi nad suplementami syntetycznymi. Skondensowane w nich prawie wszystkie składniki odżywcze, niezbędne dla zdrowia przyswajane są przez organizm w ok. 90% podczas, gdy z tabletki "wyciągamy" zaledwie ok. 5% jej substancji czynnej...

...Nasze komorki posiadają cudowną moc samoleczenia - potrzebują tylko jako antidotum dla wdychanej i łykanej chemii - dobrego paliwa, jakim jest naturalny suplement nasycony bioflavonoidami.
.
.
.
.
Jedna porcja zawierająca wyciągi z kilku połączonych synergicznie /wspomagających swoje działanie/ warzyw i owocow, pozyskanych z eko plantacji w rożnych sezonach roku to upragniona przez organizm dawka witamin, minerałow, bioflavonoidow, enzymow i wielu innych substancji odżywczych.
NATURALNA
Chcesz wiedzieć więcej - zadzwoń...
.
Flavonoidy naturalne suplementy naturalne suplementy naturalne suplementy flavonoidy naturalne suplementy flavonoidy

😊 Nie ma ważniejszej inwestycji w życiu niż ta, ktora utrzymuje lub przywraca zdrowie, wzmacnia oczyszcza i podnosi odporność organizmu na choroby i starzenie. 😊 

 

 

 

                                     

             

                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przedwieczny, gdy zaczął w swoim wspaniałym okresie stwórczym zastanawiać się jak stworzyć naturę ludzką wziął najpierw trochę wapna, domieszał krzemu, żelaza, kobaltu, magnezu, cynku i zbudował rusztowanie w rodzaju wielkiego krzyża. z wapna i krzemu przede wszystkim, a reszty dodał po troszku, aby krzyż wzmocnić. Na jego czubku osadził puszkę na komputerowy mózg, a na tym wszystkim porozwieszał 9 fabryk przemiany materii. Wszystko to pięknie pospinał, poobklejał mięśniami, pozaszywał żyłami, nakrył długim, 180km, systemem nerwowym. W środku między fabrykami przemiany materii zawiesił ogromne zakłady farmaceutyczne. Zapalił 2 żarówki w komputerze. Tchnął swoja energię w to ożywione ciało, pokryte delikatną, aksamitną, bardzo unerwioną skórą, dał blask żarówkom. Przez chwileczkę był zaskoczony, nie wiedząc, jak to będzie dalej.

W końcu powiedział idź, zbieraj, szukaj, aby to mogło się palić, żeby to mogło wydawać energię dobieraj to, z czego sam jesteś zbudowany. I przez miliony lat (bo prawdopodobnie żyjemy przeszło 450 milionów lat) ten człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim to, co jest potrzebne do regeneracji i do wzrostu organizmu.

W tej chwili najwyżsi i najmądrzejsi uczeni, potwierdzają dawne wiadomości, mówiąc, że w organizmie nie może zabraknąć niczego, ani o jotę z tego, z czego organizm był zbudowany na początku. Jeżeli w naszym organizmie z powodu nietypowego życia, pośpiechu, jadania nieodpowiednich potraw, narastających form napięć nerwowych, wyczerpie się odporność nerwowa to znaczy, że nie dbaliśmy o to, by w naszym organizmie była odpowiednia ilość: fosforu, bardzo ważnej witaminy B1. Znaczy to, że zabrakło odpowiedniej ilości selenu, jodu i cynku. Jeśli nie zwrócimy uwagi na to, co mamy w garnku, nie ma mowy, abyśmy kiedykolwiek wrócili do normalnego samopoczucia. Bywa, że człowiek zwala wszystko na przedwczesną sklerozę, brak pamięci, brak koncentracji nie wiadomo, co się z nim dzieje, wieczne znużenie, nocna bezsenność, pobolewanie głowy, łamanie w kościach kompletna ruina. Okazuje się, że zabrakło w garnku witaminy B1.

 

 

 

Symbole E /od Europa/ umieszczane na etykietach produktów spożywczych informują nas o zawartych w nich dodatkach, dopuszczonych przez Komitet Naukowy Technologii Żywności Komisji Europejskiej i zgodnie z jego dyrektywami nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka.

Dodatków jest ponad 1500 i wiele z nich nam nie zaszkodzi, wobec innych istnieje wiele kontrowersyjnych opinii badaczy, naukowców, lekarzy, dietetyków. 

Symbole oznaczają w skrócie:

E 100 do 199 - barwniki

E 200 do 299 - konserwanty

E 300 do 399 -przeciwutleniacze

E 400 do 499 - stabilizatory

E 500 do 599 - spulchniacze, subst. żelujące

E 600 do 699 - ulepszacze smaku

E 700 do 799 - antybiotyki

E 900 do 1299 - subst. dosładzające, nabłyszczające

E 1300 do 1452 - modyfikowane skrobie - zagęstniki

 

  • E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
    Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
    Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.

 

 

                                                                                      naturalne suplementy diety

 Zastanawiamy się, jak to było, że nasze prababki rodziły po dziesięcioro dzieci, 10 godzin chodziły w słońcu po polu z sierpem i żadna nie chorowała na żylaki, na hemoroidy, nie miała kłopotu z wylewem krwi do mózgu. A pradziadek nic nie wiedział o kłopotach z krążeniem w nogach i żadnego zawał nie powalił? Bo oni jedli często kaszę gryczaną, która dostarczała ogromnych ilości krzemu. Kasza gryczana posiada 60 proc. krzemu, stąd nie chce jej zjeść żaden robaczek ani mysz polna. W byle jakich warunkach nie ulega zanieczyszczeniu właśnie z powodu dużej ilości krzemu. Tego krzemu bardzo łatwo przyjmowanego i wchłanianego przez nasz organizm. W kaszy gryczanej są całe pokłady rutyny, od której zależą nasze arterie, wszystkie żyły, tętnice. Dlatego z kaszy gryczanej robią w tej chwili (Herbapol) tabletki wenescyn przeciw Żylakom, hemoroidom i innego rodzaju kłopotom krążeniowym. Na Zachodzie robią weneruton. Robią kropelki przeciw miażdżycy rutison. Robią też rutinoscorbion zmieszany z dziką różą. A w garnku kaszy gryczanej nie uświadczysz… Kamienie nerkowe i wątroba dawniej nic o nich nie wiedziano. Dlaczego? Ponieważ na jesieni gosposia przygotowywała 2 worki fasoli na zimę. Kto jada fasolę w życiu nie cierpi na migrenę, nie ma problemów z jakimkolwiek łamaniem w kościach, z bezsennością i nie zachoruje na kamicę nerkową i wątrobową. Nigdy nie zachoruje na zapalenie pęcherza, ani nie będzie miał problemów  z dną, tzn. z odkładaniem się mocznika między tkanką stawową a mięśniami. A fasola jest jakoś bardzo rzadko w kuchni obecna, raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc. Przy fasoli wytwarzają się gazy aby tego uniknąć, trzeba do gotowania dosypać dużo kminku.

 

 

W markecie ze zdjęcia powyżej policzyłam 18 alejek z produktami spożywczymi. Tylko jedna z nich jest oznakowana napisem "zdrowa żywność". Czy to znaczy, że na pozostałych 17 alejkach kupujemy żywność niezdrową? Niestety tak. Sami sprzedawcy mniej lub bardziej świadomie odpowiadają na to pytanie. W alejce ze "zdrową żywnością" mały ruch., wiadomo dlaczego - cena pruduktu "bio" lub "eko" przewyższa cenę jego odpowiednika nie "bio" i nie "eko" z pozostałych alejek o kilka lub kilkanaście razy. Przeciętnie zamożny konsument skazany jest na jedzenie niezdrowej żywności - zdrowie kosztuje. Są dwie możliwości - kupować drogą, zdrową żywność i drogie, egzotyczne suplementy, lub oferowaną powszechnie, tańszą, wysoko przetworzoną, chemicznie pozbawioną większości potrzebnych składników i włączyć do codziennego menu dobre, naturalne, oczyszczające z toksyn suplementy diety, które uzupełnią niedobory witamin, minerałów, enzymów, kwasów organicznych, antyoksydantów w naszym organiźmie.

Zdecydowana większość kupowanej żywności zawiera zawiera dodatki /przeważnie chemiczne/ dla podniesienia smaku, utrzymania miękkości, wilgotności, barwy, która przyciąga wzrok, przedłużenia trwałości i przydatności do spożycia na kilka miesięcy, czasami lat. Przedłużona trwałość służy głównie producentom w utrzymaniu stabilnego cyklu produkcji i osiąganiu zysków z masowej produkcji żywności, która żywi miliony ludzi. Zdrowych ludzi?

Niby nie szkodzą, ale......

  • E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
    Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

 

  • E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
    Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
    Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

 

..