Co w garnku?

( opublikowane: Niedziela godz.13:33 2018-01-28) komentarzy: 0 , czytane: 1563 razy

Najtęższe głowy współczesnej nauki do wniosku doszły w czasach ostatnich, iż do natury czas odwrót zrobić, bo taki żywot Twój będzie i rozum, i ciało jak to, czym się karmisz na codzień. A apteką być nie chcesz i drogerią też nie.....medycynę naturalną stosuj.

Cud diet różnistych, przepisów na zdrowie, nakazów, zakazów, łączenia jedzenia i jego dzielenia jest ogrom taki, że człek już sam nie wie czy jajko jeść wogóle, czy trza ich zjeść osiem, mleka popić, czy wina, gotować warzywa, czy jeść surowe, dużo, a raz, czy mało i wiele....?

Ja Ci powiem jako laik, co parę lat przeżył - poczytaj, posłuchaj i zwariować się nie daj. Rozpatrz się w sobie, wniknij głęboko i swojej własnej metody po próbach i błędach się dorób, efektów na sobie czekaj, one Ci lustrem będą i przewodnikiem.

A tu Ci link daję do ojca Jana Grande-Majewskiego - na stare, sprawdzone żywienia sposoby jego:     

PROSTE PRZEPISY NA ŻYCIE 

A niżej kilka ustępów z opowiadania o. Grande żywcem zdjętych.

                                                                                      naturalne suplementy diety

 Zastanawiamy się, jak to było, że nasze prababki rodziły po dziesięcioro dzieci, 10 godzin chodziły w słońcu po polu z sierpem i żadna nie chorowała na żylaki, na hemoroidy, nie miała kłopotu z wylewem krwi do mózgu. A pradziadek nic nie wiedział o kłopotach z krążeniem w nogach i żadnego zawał nie powalił? Bo oni jedli często kaszę gryczaną, która dostarczała ogromnych ilości krzemu. Kasza gryczana posiada 60 proc. krzemu, stąd nie chce jej zjeść żaden robaczek ani mysz polna. W byle jakich warunkach nie ulega zanieczyszczeniu właśnie z powodu dużej ilości krzemu. Tego krzemu bardzo łatwo przyjmowanego i wchłanianego przez nasz organizm. W kaszy gryczanej są całe pokłady rutyny, od której zależą nasze arterie, wszystkie żyły, tętnice. Dlatego z kaszy gryczanej robią w tej chwili (Herbapol) tabletki wenescyn przeciw Żylakom, hemoroidom i innego rodzaju kłopotom krążeniowym. Na Zachodzie robią weneruton. Robią kropelki przeciw miażdżycy rutison. Robią też rutinoscorbion zmieszany z dziką różą. A w garnku kaszy gryczanej nie uświadczysz… Kamienie nerkowe i wątroba dawniej nic o nich nie wiedziano. Dlaczego? Ponieważ na jesieni gosposia przygotowywała 2 worki fasoli na zimę. Kto jada fasolę w życiu nie cierpi na migrenę, nie ma problemów z jakimkolwiek łamaniem w kościach, z bezsennością i nie zachoruje na kamicę nerkową i wątrobową. Nigdy nie zachoruje na zapalenie pęcherza, ani nie będzie miał problemów  z dną, tzn. z odkładaniem się mocznika między tkanką stawową a mięśniami. A fasola jest jakoś bardzo rzadko w kuchni obecna, raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc. Przy fasoli wytwarzają się gazy aby tego uniknąć, trzeba do gotowania dosypać dużo kminku.

 

 

W markecie ze zdjęcia powyżej policzyłam 18 alejek z produktami spożywczymi. Tylko jedna z nich jest oznakowana napisem "zdrowa żywność". Czy to znaczy, że na pozostałych 17 alejkach kupujemy żywność niezdrową? Niestety tak. Sami sprzedawcy mniej lub bardziej świadomie odpowiadają na to pytanie. W alejce ze "zdrową żywnością" mały ruch., wiadomo dlaczego - cena pruduktu "bio" lub "eko" przewyższa cenę jego odpowiednika nie "bio" i nie "eko" z pozostałych alejek o kilka lub kilkanaście razy. Przeciętnie zamożny konsument skazany jest na jedzenie niezdrowej żywności - zdrowie kosztuje. Są dwie możliwości - kupować drogą, zdrową żywność i drogie, egzotyczne suplementy, lub oferowaną powszechnie, tańszą, wysoko przetworzoną, chemicznie pozbawioną większości potrzebnych składników i włączyć do codziennego menu dobre, naturalne, oczyszczające z toksyn suplementy diety, które uzupełnią niedobory witamin, minerałów, enzymów, kwasów organicznych, antyoksydantów w naszym organiźmie.

Zdecydowana większość kupowanej żywności zawiera zawiera dodatki /przeważnie chemiczne/ dla podniesienia smaku, utrzymania miękkości, wilgotności, barwy, która przyciąga wzrok, przedłużenia trwałości i przydatności do spożycia na kilka miesięcy, czasami lat. Przedłużona trwałość służy głównie producentom w utrzymaniu stabilnego cyklu produkcji i osiąganiu zysków z masowej produkcji żywności, która żywi miliony ludzi. Zdrowych ludzi?

Niby nie szkodzą, ale......

  • E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
    Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

 

  • E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
    Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
    Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

 

Przedwieczny, gdy zaczął w swoim wspaniałym okresie stwórczym zastanawiać się jak stworzyć naturę ludzką wziął najpierw trochę wapna, domieszał krzemu, żelaza, kobaltu, magnezu, cynku i zbudował rusztowanie w rodzaju wielkiego krzyża. z wapna i krzemu przede wszystkim, a reszty dodał po troszku, aby krzyż wzmocnić. Na jego czubku osadził puszkę na komputerowy mózg, a na tym wszystkim porozwieszał 9 fabryk przemiany materii. Wszystko to pięknie pospinał, poobklejał mięśniami, pozaszywał żyłami, nakrył długim, 180km, systemem nerwowym. W środku między fabrykami przemiany materii zawiesił ogromne zakłady farmaceutyczne. Zapalił 2 żarówki w komputerze. Tchnął swoja energię w to ożywione ciało, pokryte delikatną, aksamitną, bardzo unerwioną skórą, dał blask żarówkom. Przez chwileczkę był zaskoczony, nie wiedząc, jak to będzie dalej.

W końcu powiedział idź, zbieraj, szukaj, aby to mogło się palić, żeby to mogło wydawać energię dobieraj to, z czego sam jesteś zbudowany. I przez miliony lat (bo prawdopodobnie żyjemy przeszło 450 milionów lat) ten człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim to, co jest potrzebne do regeneracji i do wzrostu organizmu.

W tej chwili najwyżsi i najmądrzejsi uczeni, potwierdzają dawne wiadomości, mówiąc, że w organizmie nie może zabraknąć niczego, ani o jotę z tego, z czego organizm był zbudowany na początku. Jeżeli w naszym organizmie z powodu nietypowego życia, pośpiechu, jadania nieodpowiednich potraw, narastających form napięć nerwowych, wyczerpie się odporność nerwowa to znaczy, że nie dbaliśmy o to, by w naszym organizmie była odpowiednia ilość: fosforu, bardzo ważnej witaminy B1. Znaczy to, że zabrakło odpowiedniej ilości selenu, jodu i cynku. Jeśli nie zwrócimy uwagi na to, co mamy w garnku, nie ma mowy, abyśmy kiedykolwiek wrócili do normalnego samopoczucia. Bywa, że człowiek zwala wszystko na przedwczesną sklerozę, brak pamięci, brak koncentracji nie wiadomo, co się z nim dzieje, wieczne znużenie, nocna bezsenność, pobolewanie głowy, łamanie w kościach kompletna ruina. Okazuje się, że zabrakło w garnku witaminy B1.

 

 

 

Symbole E /od Europa/ umieszczane na etykietach produktów spożywczych informują nas o zawartych w nich dodatkach, dopuszczonych przez Komitet Naukowy Technologii Żywności Komisji Europejskiej i zgodnie z jego dyrektywami nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka.

Dodatków jest ponad 1500 i wiele z nich nam nie zaszkodzi, wobec innych istnieje wiele kontrowersyjnych opinii badaczy, naukowców, lekarzy, dietetyków. 

Symbole oznaczają w skrócie:

E 100 do 199 - barwniki

E 200 do 299 - konserwanty

E 300 do 399 -przeciwutleniacze

E 400 do 499 - stabilizatory

E 500 do 599 - spulchniacze, subst. żelujące

E 600 do 699 - ulepszacze smaku

E 700 do 799 - antybiotyki

E 900 do 1299 - subst. dosładzające, nabłyszczające

E 1300 do 1452 - modyfikowane skrobie - zagęstniki

 

  • E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
    Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
    Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.

 

 





 

  doradca żywieniowy

Danuta Potrawa - doradca żywieniowy

Pracuję w fundacji "Szlachetny Bohater", a poza pracą z pasją dokształcam się nieustannie i zajmuję tematem wpływu żywienia na zdrowie człowieka. Mam na swoim koncie wiele przypadkow poprawy zdrowia mniej lub bardziej chorych osob wskutek zastosowania odpowiedniego doboru przyjmowanych pokarmow.

Zapraszam go kontaktu. Tel 609 888 781



naturalne suplementy diety, Flavon, medycyna naturalna, skleroza, koncentracja, bezsenność, minerały, składniki odżywcze, kondycja, zdrowie, witaminy, selen, potas,

Najczęściej komentowane:
Domowa bomba zdrowia
2018-01-31 15:46:13