Co jemy?

( opublikowane: Wtorek godz.10:16 2018-01-30) komentarzy: 0 , czytane: 782 razy

Żyjemy w czasach globalnej produkcji żywności wysokoprzetworzonej, sztucznie konserwowanej, plastycznie dofarbowanej, często reklamowanej z rozmachem jako "fit", "light" lub "slim".

Chemizacja przemysłu spożywczego wzrosła do niespotykanych dotąd rozmiarów. Opryskane pestycydami rośliny zebrane z nawożonych chemicznie pól, już na początku swojej drogi do konsumenta są pozbawione przynależnych im naturalnie mikroelementów, biopierwiastków, witamin, bioflawonoidów.

Takimi roślinami lub ich przetworami żywione są zwierzęta hodowlane, do tego dla szybkiego uzyskania przyrostu masy ciała i prewencyjnie otrzymują antybiotyki, które spełniają też rolę stymulatorów wzrostu. Proces przechowywania, magazynowania, konserwowania, obróbki termicznej skutecznie ograbia zjadane przez nas treści z resztek składników odżywczych. Dlatego nieodzowna jest odpowiednia suplementacja naturalna.

 Artykuł " Jakiego paliwa potrzebują silniki komórek" w pażdziernikowym wydaniu z 2015 "Świata Wiedzy" traktuje odpowiednie żywienie jako "policjanta" procesów zachodzących w naszych organizmach. Cyt.: "Znane są niezliczone przykłady na to, że określone produkty spożywcze aktywują mechanizmy samoleczenia organizmu."

                             zdrowe jedzenie                

Jakie to produkty?

.... naturalne, nieprzetworzone, albo w niewielkim stopniu, pochodzące z eko upraw lub chociaż od rolnika - zaprzyjażnij się ze straganem na ryneczku. Jedz produkty, które dostarczają dużo witamin, aminokwasów, minerałów, antyoksydantów, błonnika, probiotyków. Głównym żródłem tych składników są surowe, lub ugotowane na parze warzywa i owoce. 

Jedz kurkumę - dostępna ogólnie jako przyprawa - przyczynia się do samozniszczenia komórek nowotworowych i zakłóca ich rozmnażanie się. Organizm w wysokim stopniu przyswaja kurkuminę jeśli kurkuma jest zmieszana z tłuszczem /oliwą/ i pieprzem.

Organizm efektywniej przyswaja potrzebne substancje dostarczane w niewielkich, jednolitych porcjach kilka razy w ciągu dnia, zamiast w złożonych, przekombinowanych kulinarnie, wieloskładnikowych, solidnych daniach. 

Coraz więcej publikacji naukowych wskazuje na konieczność stosowania

diety rozdzielnej i odpowiedniego łączenia potraw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 warzywa i owoce                

                                                                     fast food

 Z czym to się je?

Lubisz frytki, chipsy, ciastka? Akrylamid powstający ze skrobii pod wpływem wysokiej temperatury wpływa ujemnie na ludzki materiał genetyczny - jest prawdopodobnym sprawcą ok. 3 procent zachorowań na raka na świecie......

Zajadasz budyń w proszku, napoje w proszku, ser topiony, sztuczny miód? - barwnik o nazwie żółcień spożywcza E102 powoduje reakcje alergiczne z atakami astmy, egzemy, katarem, na dłuższą metę - migreny, stany lękowe, depresje, zaburzenia snu....

Na deser jadasz galaretkę, owoce z puszki, dżem? - sztuczny słodzik Cyklomat podejrzewa się o właściwości rakotworcze.

A może wolisz ciasto francuskie, batoniki, krakersy? - tłuszcze roślinne, utwardzane, by nadawały ię do smarowania w trakcie podgrzewania generują tłuszcze TRANS - już 5 gram nienasyconych tłuszczow trans niesie za sobą ryzyko zawału lub udaru.

 

 

 

 

😊Prawda jest taka, że uprzemysłowienie rolnictwa pozbawiło warzywa i owoce większość ich naturalnych, prozdrowotnych właściwości. Nie wystarczy zjeść surowkę z marchwi i jabłko, by organizm był zadowolony, on nadal nie ma dobrego paliwa.😢





 

  doradca żywieniowy

Danuta Potrawa - doradca żywieniowy

Pracuję w fundacji "Szlachetny Bohater", a poza pracą z pasją dokształcam się nieustannie i zajmuję tematem wpływu żywienia na zdrowie człowieka. Mam na swoim koncie wiele przypadkow poprawy zdrowia mniej lub bardziej chorych osob wskutek zastosowania odpowiedniego doboru przyjmowanych pokarmow.

Zapraszam go kontaktu. Tel 609 888 781



naturalne suplementy diety, bioflavonoidy, antyoksydanty

Najczęściej komentowane:
Domowa bomba zdrowia
2018-01-31 15:46:13