FLAWONOIDY

Właściwości - flavonoidy
( opublikowane: 2018-02-04 16:23) komentarzy: 0 , czytane: 641 razy

Flawonoidy - bomba zdrowia !!!

 

Bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Grupa ta jest niezwykle liczna - dotychczas odkryto ponad 4000 związków chemicznych, które do niej należą.

 

Klik w foto przenosi do artykułu

flavonoidy suplementy

1. Rodzaje bioflawonoidów

Wyróżnia się wśród nich między innymi:

  • flawony, do których należą m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebulijabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach, np. w gryce;
  • flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i naringenina;
  • katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
  • antocyjanidyny, takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w jagodach.
  • Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości, są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu wielu chorobom i leczeniu ich.

    Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak i chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich jak miażdżyca i  choroby serca, a nawet nowotworów.

    Najlepiej poznane są właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) bioflawonoidów. Dzięki nim komórki organizmu człowieka chronione są przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników powstających w organizmach w czasie zachodzących w nich procesów utleniania.

  • WOLNE RODNIKI - NIEWIDOCZNI ZABÓJCY

    Są to wolne, niesparowane elektrony lub jony, które  dążą do połączenia z inną cząsteczką. Cechuje je silna aktywność fizyczna. Zazwyczaj wolne rodniki atakują inne cząsteczki takie jak np. białka czy DNA komórki. To natomiast wpływa na przyspieszenie procesów starzenia się. Widoczne skutki działania wolnych rodników to zmarszczki, utrata jędrności skóry, ale także osłabienie mięśni i mniejsza ich wytrzymałość. Podstawowe spustoszenie dokonuje się  w organiżmie na poziomie komórkowym, przyczyniając się do utleniania - "rdzewienia" komórek, osłabiają odporność organizmu. Do żródeł powstawania wolnych rodników należą przede wszystkim:

    • alkohol,

    • stres i przemęczenie,

    • nikotyna,

    • żywność bogata w konserwanty,

    • promieniowanie słoneczne,

    • zanieczyszczenie środowiska,

    • pestycydy obecne w żywności,

    • nadużywanie leków i sztucznych suplementów

    ANTYOKSYDANTY - PRZECIWUTLENIACZE

    usuwają nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia organizmu, zapobiegają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Do antyoksydantów zalicza się:

    • WITAMINY E, C
    • karotenoidy
    • bioflavonoidy /opisano już tysiące tych związków/
    • niektóre składniki mineralne / cynk, selen/
    • koenzym Q10

     

  • wolne rodniki

 

  • Działanie bioflawonoidów wspomaga naturalne mechanizmy obrony przed wolnymi rodnikami, które powstają w ograniczonych ilościach w trakcie normalnych procesów zachodzących w organizmie, niemniej jednak ich nadmiar zdecydowanie szkodzi.

 

Efektem działania wolnych rodników może być uszkodzenie materiału genetycznego oraz błon komórkowych. Obecnie uważa się, że może stanowić to początek różnych chorób, a także wpływać na sam proces starzenia się organizmu.

Niestety, spożycie tych związków osiąga zaskakująco niski poziom, rzędu kilku do kilkudziesięciu miligramów dziennie, podczas gdy zdrowa dieta powinna ogółem zawierać kilkaset miligramów tych cennych substancji.

Zjawisko to spowodowane jest tym, że związków tych nie ma praktycznie wcale w produktach wysoko przetworzonych, podczas gdy występują w dużych ilościach (wraz z innymi cennymi substancjami) w produktach surowych lub naturalnego pochodzenia.

Jedząc surowe warzywa i owoce, pijąc czerwone wino (oczywiście w umiarkowanych ilościach), czy też jedząc ziarna i orzechy, dostarczalibyśmy sobie odpowiednich dla zachowania zdrowia ilości tych substancji.

Tylko czy w codziennym życiu rzeczywiście to robimy? Kto wie np., że obierając jabłko ze skórki, spożywa się o 2/3 mniej jednego z najlepiej poznanych bioflawonoidów, czyli kwercetyny, niż gdyby zjadło się je w całości?

A gdyby jedno średnie jabłko chcieć zastąpić gotowym sokiem, to należałoby go wypić prawie dwa litry?

I że ta sama ilość innego znanego bioflawonoidu – hesperetyny, która znajduje się w jednej pomarańczy, wymaga wypicia 1 litra gotowego, sporządzonego z koncentratu soku?

Z takich rzeczy mało kto zdaje sobie sprawę, a dodatkowo przez brak czasu nie zajmujemy się na co dzień przygotowywaniem żywności od podstaw.

Mimo starań naukowców i dietetyków nie każdy człowiek dysponuje odpowiednią wiedzą o tym, jak właściwie komponować swoją dietę.

Dlatego pojawia się coraz więcej preparatów o charakterze suplementów diety, które pomagają uzupełniać substancje potrzebne organizmowi.

Rozwój nauki i nowe możliwości badania wpływu bioflawonoidów na organizm człowieka pozwalają mieć nadzieję, że dowiemy się o nich jeszcze wielu ciekawych rzeczy i być może znajdziemy nowe zastosowania.


Działanie flawonoidow
( opublikowane: 2018-02-04 16:00) komentarzy: 0 , czytane: 567 razy

Flawonoidy, których głównymi źródłami w diecie są owoce i warzywa oraz ich przetwory wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka. W znacznym stopniu mogą one zapobiegać lub łagodzić przebieg wielu schorzeń m.in. chorobie wieńcowej i miażdżycy, mogą wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej i ostrość widzenia, czy też zapobiegać zmianom nowotworowym.

Cały artykuł - klik w foto

flawonoidy - leczniecze działanie 

Spożycie z dietą dużej ilości flawonoidów korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie równowagi antyoksydacyjnej. Dlatego sugeruje się zwiększyć udział w diecie owoców i warzyw i ich przetworów, a w szczególności aronii, borówki, owoców cytrusowych, kapusty czerwonej, brukselki, brokuła oraz soi.
Żywność zawierająca flawonoidy może być traktowana jako żywność funkcjonalna, pozytywnie wpływająca na organizm człowieka.

 

Nieprzerwanie trwające badania nad właściwościami tych związków poszerzają wciąż znany nam zakres ich aktywności. Jak pokazują przeprowadzone badania flawonoidy wywierają ochronne działanie na żołądek i przewód pokarmowy.

Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że pokarmowy, między innymi przez [15]:

  • podwyższanie stężenia śluzowych prostaglandyn – hormonów miejscowych, które chronią błonę wyściełającą żołądek, zmniejszają wytwarzanie kwasu żołądkowego, regulują wydzielanie śluzu oraz prawidłowe ukrwienie żołądka;
  • zmniejszanie wydzielania histaminy z komórek tucznych, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych;
  • hamowanie rozwoju bakterii z rodzaju Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko zapalenia żołądka typu B oraz wystąpienia wrzodów trawiennych;
  • wymiatanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania wrzodów żołądka.

Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że spożycie owoców żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych. Antocyjany zawarte w tych jagodach ograniczają adhezję bakterii Escherichia Coli do komórek śluzówki człowieka [16].

Owoce aronii i zawarte w nich aktywne składniki oprócz wymienionych wcześniej różnorodnych aktywności farmakologicznych wykazują także działanie przeciwzapalne, potwierdzone w licznych badaniach. Kompleksy związków polifenolowych za- warte w ekstrakcie z aronii wywierają wielokrotnie silniejszy efekt przeciwzapalny niż czyste związki, takie jak antocyjaniny czy kwercetyna [17]. Działanie przeciwzapalne hesperydyny zawartej w owocach cytrusowych związane jest z oddziaływaniem na metabolizm kwasu arachidonowego poprzez hamowanie aktywności fosfolipazy A2, a także lipooksygenaz i cyklooksygenaz [10]. W chemicznie indukowanym owrzodzeniu żołądka wykazano, że dodatek soku z aronii do diety zwierząt doświadczalnych istotnie hamował tworzenie się wrzodów [8]. Antocyjany łagodziły przebieg cukrzycy wywołanej doświadczalnie na zwierzętach. Objawiało się to zmniejszeniem pragnienia, redukcją ilości wydalanego moczu a także poprawą badanych wskaźników biochemicznych. Antocyjany obniżały także podwyższony poziom glukozy we krwi oraz ograniczały wchłanianie cukrów (głównie maltozy) w jelicie cienkim. Zaobserwowano, że podanie pacjentom chorym na cukrzycę związków antocyjanowych wpłynęło na obniżenie glikemii, poziom hemoglobiny glikozylowanej oraz uwrażliwiło komórki na działanie insuliny [3]. Pomocne w profilaktyce cukrzycy mogą być takie związki jak: (–)-epikatechina i galusan epigalokatechiny. Pierwszy z nich hamuje agregację trombocytów, pobudza wydzielanie trzustki, drugi – zmniejsza syntezę i wydzielanie insuliny [18].

Flawonoidy owoców i warzyw znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składniki preparatów dermatologiczno – kosmetycznych. Antocyjany z aronii czarno-owocowej stosowane miejscowo np. w postaci żelu, chronią skórę przed szkodliwym- działaniem promieni UV [3]. Antocyjaniny zmniejszają przyrost produktów peroksydacji lipidów błon komórkowych w surowicy krwi i w narządach wewnętrznych a także przyczyniają się do zmniejszenia przyrostu produktów uszkodzonego DNA w moczu, znacznie podwyższonych po samym naświetleniu promieniami UV. Efekty ochronne uzyskane po stosowaniu żelów antocyjaninowych były porównywalne z działaniem ochronnym znanych kremów, nawet o współczynniku 18 [8].

Uwagę zwraca też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe flawonoidów, głównie katechiny, kwercetyny oraz antocyjanów. Badania doświadczalne pokazały, że ekstrakty z różnych owoców jagodowych hamowały rozwój mikroorganizmów. Ponadto ekstrakt z czarnej porzeczki pobudzał wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei i Saccharomyces cerevisiae a hamował rozwój takich bakterii jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus oraz Enterococcus faecium. Ekstrakt z maliny okazał się najlepszym inhibitorem bakterii z rodzaju Staphylococcus i Salmonella [11].

Prace badawcze nad flawonoidami trwają od lat 30 ubiegłego wieku. Wyjaśniono wiele mechanizmów działania oraz odkryto różnorodne właściwości tych związków. Mechanizmy niektórych aktywności farmakologicznych flawonoidów nie są nadal wyjaśnione – np. hamujący wpływ na rozwój drobnoustrojów.


Suplement biovlawonoidy
( opublikowane: 2018-01-28 13:18) komentarzy: 0 , czytane: 1384 razy

 

  Moc antyoksydacyjna - przeciwutleniająca naturalnych suplementow z bioflawonoidami jest zbadana i dowiedziona naukowo i klinicznie.

Nikt nie jest w stanie skonsumować takiej ilości różnorodnych warzyw i owoców na surowo w ciągu dnia, jaka  zawarta jest naturalnych suplementach z bioflavonoidami.

 





 OWOCE WŁAŚCIWOŚCI             

 bioflavonoidy antyoksydanty                                                                                                                                                                                                                                                  

OWOCE:

owoce wiśnia medycyna naturalna  Owoce wiśni oczyszczają organizm ze zbędnych złogów, Zawierają antyoksydanty: bioflavon, witaminę C i karoten, poza tym potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy K, B1, B2. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują trawienie, działają przeciwzapalnie, spowalniają powstawanie zmarszczek, regulują sen, wzmacniają pracę serca, kości, mięśni - podnoszą odporność organizmu.

owoce czarna jagoda zdrowa żywność  Owoce czarnej jagody zawierają bogactwo substancji odżywczych: witaminy A, C, E, B1, B2, PP, D, mangan, cynk, miedź, wapń, żelazo, pektyny, flavonoidy, kwasy organiczne, błonnik. Zalecane dla diabetyków - leczą cukrzycę, regulują poziom cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, zwalczają pasożyty, Naturalny środek uspokajający.

owoce rokitnik pospolity naturalne suplementy  Naturalna medycyna ludowa kocha rokitnik pospolity. To cudowna roślina zawierająca ponad 190 bioaktywnych substancji, mnóstwo antyoksydantów, aminokwasów, 14 witamin, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe /omega 3, 6, 7 i 9/ Dla porównania - rokitnik zawiera 3 razy więcej witaminy A, niż marchew, 4 razy więcej witaminy E, niż pestki słonecznika. Jest dobrodziejstwem dla naszych komórek - potężnym dla nich paliwem. Działa przeciwstarzeniowo, antynowotworowo, odbudowuje komórki, stymuluje układ immunologiczny - pomaga zwalczać infekcje, dodaje energii, witalności, pomaga leczyć wrzody żołądka i reumatoidalne zapalenie stawów.  

owoce czarny bez medycyna naturalna Naturalna medycyna ludowa od stuleci stosuje czarny bez jako panaceum na wiele dolegliwości - reguluje trawienie, działa przeczyszczająco - usuwa toksyny z organizmu, świetny na przeziębienia, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawartość witaminy C i rutyny oraz flavonoidów wspomaga produkcję kolagenu, co wydatnie wpływa na pokonanie cellulitu i jędrność skóry. 

zurawina flavon kondycja odporność wzmocnienie Żurawina surowa nie grzeszy smakiem. Jest kwaskowata i cierpka. Bogactwo witamin, soli mineralnych, związków bioaktywnych i błonnika czynią z żurawiny panaceum na wiele dolegliwości. Świetna w leczeniu wszelkich chorób dróg moczowych, jest pomocna w usuwaniu stomatologicznych stanów zapalnych, przeciwdziała tworzeniu się płytek nazębnych. Działa stymulująco na przemianę materii, prewencyjnie na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Liczne badania wskazują, że żurawina podnosi o ponad 120% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym - jest pomocna w profilaktyce i leczeniu raka piersi, prostaty, jamy ustnej, jelita, płuc, białaczki. Świetna na choroby układu krążeniai  jako bogate żródło antyoksydantów opóźnia proces starzenia organizmu.

granat zdrowie odporność wzmocnienie  owoc granatu to naturalny afrodyzjak, ma właściwości regenerujące, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przciwastmatyczne, regulujące metabolizm. Granat zawiera min. rzadko spotykany w naturze kwas tłuszczowy omega 5, który niszczy wolne rodniki. Bogaty w witaminy A, C, E, B1, B3, B6, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, selen, błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne. Spożywany codziennie, silnie wspiera organizm przed licznymi niedomaganiami.

acerola owoce medycyna naturalna Acerola zwana jest również wiśnią z Barbados. Jeden owoc aceroli zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn. Ponadto zawiera sporą ilość karotenu - prowitaminy A oraz tiaminy witaminy B1, Witaminy B2, witaminy PP, wapń, fosfor, żelazo. 

opuncja figowa owoce naturalne suplementy dietyOpuncja figowa jest absolutnie rewelacyjnym owocem wspomagającym zdrowe odchudzanie. Odchudza, nie redukując zasobów poziomu minarałów w organiźmie, mimo, że ma działanie moczopędne nie wyjałąwia. Owoc opuncji jest antyutleniaczem, opóznia procesy starzenia, przyczynia się do dobrego samopoczucia.

jeżyna owoce medycyna naturalna Owoc jeżyny z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów został umieszczony na liście ORAC jako roślina, która w wysokim stopniu chroni organizm przed wolnymi rodnikami, działa więc antynowotworowo. Jest także bogatym żródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, co wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Jeżyny ponadto: wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu, utrzymują w zdrowiu kości, regulują poziom cukru we krwi - mogą być tak samo skuteczne jak leki na cukrzycę

malina, owoce naturalne suplementy diety  Owoce maliny zawierają cukry /glukozę, fruktozę i sacharozę/, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne - żelazo, miedź, mangan, magnez, ryboflaviny, niacyny, pektyny, antyocyjany, kwasy organiczne, witaminy: A, B1, B2, B3, C, K, PP. Posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Normują metabolizm organizmu, przez co mają zastosowanie w kuracjach odchudzających. Maliny są antyoksydantem - wymiatają wolne rodniki, a kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe - hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie. 

dzika róża owoce medycyna naturalna Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w łatwo przyswajalną witaminę C, bioflawonoidy, karotenoidy, kwas foliowy. Ilość witaminy C przewyższa jej zawartość o kilkaset procent od tej, która znajduje się w cytrusach. Dzika róża zawiera również witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, kwas elagowy, garbniki, flawonoidy, karotenoidy. Naukowo potwierdzono jej działanie przeciwwirusowe /łącznie z wirusem HIV/, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze /min. E-coli, Candida/, oraz przeciwzapalne. 

ciemne winogrono owoce medycyna naturalna Ciemne winogrona w odróżnieniu od jasnych mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawierają dużo potasu, są więc korzystne dla pracy serca i działają moczopędnie, natomiast bogactwo fosforu i wapnia czyni z nich lekarza kości i zębów oraz pracy mózgu. Mają działanie alkalizujące czyli przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu. Witamina A , grupy B i flawonoidy podnoszą odporność organizmu, zapobiegają miażdżycy, łagodzą stres i korzystnie działają na wzrok. Błonnik reguluje przemianę materii i przeciwdziała zaparciom. Niewskazane dla osób z cukrzycą i nadwagą w stanie naturalnym. 

guarana owoce medycyna naturalna Guarana -  jej owoc działa stymulująco - znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wybitnie podnosi poziom energii i  odporność na stres. Ma zastosowanie przy wysokim poziomie cholesterolu i obniżonym ciśnieniu tętniczym. Stosowana jest w takich zaburzeniach, jak: migreny, depresje, obniżenie potencji, nadwaga, zaburzenia trwawienia, wzdęcia.

jagoda acai owoce naturalne suplementy diety  Jagoda acai jest bezcenna dla zdrowia. Z uwagi na swoje energetyczne, lecznicze i odżywcze właściwości trafiła na 1 pozycję w rankingu The Best Superfoods. Zawiera polifenole, w tym flavonoidy i antyocyjanidy, antyoksydanty, aminokwasy w tym omega 6 i 9 , cenne pierwiastki śladowe /21/, witaminy B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko, dużo błonnika.... Korzystne działanie jagody acai dla organizmu to min.: zwiększenie energii witalnej, poprawa kondycji fizycznej i umysłowej, oczyszczanie i wzmocnienie organizmu, łagodzenie stresu, poprawa metabolizmu, funkcjonowania seksualnego, wzroku, wzmocnienie odporności wyrównanie poziomów cholesteroli, obniżenie ciśnienia krwi, regulacja poziomów cukrów i tłuszczów, zapobiega osteoporozie, działa antystarzeniowo, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, przeciwadziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. To tylko niektóre z licznych korzyści wynikających z jedzenia jagody acai.

ananas owoce medycyna naturalna Ananas bogaty jest w cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi, potasu oraz enzymy zwane bromelia , które wykazują właściwości przeciwzapalne /łagodzą ból stawów i przyśpieszają ich leczenie/, zdolności do rozrzedzania krwi , przeciwobrzękowe i przeciwbólowe w przypadkach zwyrodnień i chorób reumatycznych stawów oraz wspomagają trawienie. Dzięki zawartości manganu, żelaza i miedzi ananas może zapobiegać osteoporozie. Wyizolowany enzym bromelina ma zastosowanie w kosmetyce, gdyż pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podraznienia skóry. 

 

 

 

cdn

 

 

 

 

 




Najczęściej komentowane:
Domowa bomba zdrowia
2018-01-31 15:46:13

WARZYWA - WŁAŚCIWOŚCI 
.    
warzywa, naturalne suplementy
.
      WARZYWA:

WARZYWA DYNIA medycyna naturalna  Niskokaloryczna dynia jest kopalnią substancji odżywczych, zawiera beta karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, PP. Pestki dyni to skarbnica magnezu, fosforu, manganu, witaminy B3, niacyny, wielonansyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Dynia jest pomocna w dietach odchudzających, leczeniu nadciśnienia, zwiększa płodność i sprawność seksualną, działa odkwaszająco i wzmacnia system odporności.

warzywa seler naturalne suplementy diety  Seler znany jako naturalny afrodyzjak jest świetnym składnikiem  diety odchudzającej, działa przeciwdepresyjnie, uspokajająco, przeciwbólowo, łągodzi bóle artretyczne, przyśpiesza trawienie, usuwa toksyny, wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc, chroni skórę i organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia system odpornościowy. 

warzywa burak medycyna naturalna  Popularny burak jest zasadotwórczy, odkwasza więc organizm. Zawiera antocyjany - barwnik odpowiedzialny za wolny proces starzenia, występowanie nowotworów, wyrównanie ciśnienia, witalność i odporność. Burak zawiera również żelazo, kwas foliowy, azotany /odpowiedzialne za ciśnienie/,  witaminy A, B, C, bor = naturalny afrodyzjak, substancje mające wpływ na zdrowie psychiczne, mocny sen i demencję. Bogactwo błonnika czyni z buraka świetny środek fit - przyśpiesza przemianę materii.  

czosnek odporność organizmu medycyna naturalna  Czosnek zna każdy. Wiemy, że jest to najwybitniejsza broń medycyny naturalnej, najsilniejszy, naturalny antybiotyk nie powodujący skutków ubocznych - w niektórych przypadkach działa silniej od penicyliny i tetracykliny. Niszczy i eliminuje bakterie, grzyby, liczne wirusy, pasożyty, drobnoustroje i komórki rakowe. Wzmacnia odporność organizmu, udrażnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza krzepliwość i lepkość krwi, przyczynia się do rozpuszczenia zakrzepów, regeneruje komórki wątroby, czyści toksyny. Przykry zapach po zjedzeniu czosnku surowego nie ma miejsca po spożyciu Flavonoidow , przy zachowaniu wszystkich jego dobroczynnych właściwości.  

moringa olejodajna naturalne suplementy diety  Moringa olejodajna jest drzewem tropikalnym, rosnącym w Indiach, Afryce i Ameryce Południowej. Liście moringi wybitnie wzmacniają system odpornościowy - stanowią doskonałą broń dla chorych na AIDS i nosicieli HIV, ponadto leczą anemię, infekcje dróg oddechowych, zatrucia, są bombą odżywczą: zawartość witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu, witaminy A wielokrotnie przewyższa zasoby innych warzyw i owoców. Działa pobudzająco na męskie libido. 

marchew warzywa medycyna naturalna Marchew zawiera dużo prowitaminy A - karotenu, witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, żelazo, cynk, wapń, potas, jest niskokaloryczna ale po ugotowaniu jej indeks glikemiczny wzrasta nawet trzykrotnie. Marchew wzmacnia wątrobę, reguluje trawienie, ma wpływ na poprawę wzroku, odtruwa, poprawia aktywność seksualną, regeneruje uszkodzenia jelita grubego, zapobiega infekcjom układu moczowego i rozrodczego i przerostom prostaty. 

alga spirulina warzywa medycyna naturalna Alga spirulina to wodorost zwany zielonym mięsem z uwagi na zawartość niespotykanie dużej ilości wysokowartościowego białka - trzykrotnie wyższa od tej, jaka znajduje się w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja , jaką można znależć w żywności. Poza tworzeniem budulca mięśni wyrównują poziom cukru we krwi i przyśpieszają rekonwalescencję. Z kolei kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, wspomagają aktywność układu immunologicznego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Alga zawiera ponadto żelazo, magnez, potas, witaminy, makro i mikro elementy, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, wspomaga prawidłową pracę tarczycy. Dodaje sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną.

karczochy, warzywa naturalne suplementy diety W starożytności karczoch był daniem luksusowym, uznawanym za afrodyzjak. Karczoch zawiera żelazo, witaminę C, niektóre z grupy B, enzymy, potas, magnez, polifenole. Te ostatnie mają dobroczynny wpływ na przemianę materii i ochronny dla wątroby - pomagają oczyścić ją z zalegających toksyn i wzmagają wydzielanie żółci. Jako warzywo pozbawione całkowicie tłuszczów, a bogate w garbniki, inulinę, flawonoidy, karczoch jest doskonałym komponentem diety odchudzającej, zalecany w leczeniu i profilaktyce chorób układu pokarmowego, cukrzycy, podagrze i cellulicie. 

zen szen warzywa medycyna naturalna Żeń szeń w Azji znany od tysięcy lat jako panaceum na wszelkie niedomagania, jest rośliną niezwykle bogatą w aktywne związki chemiczne usprawniające działanie organizmu, a przede wszystkim stymulują układ odpornościowy, wspomagają przemianę materii, poprawiają nastrój i koncentrację, ograniczają podatność na stres, opóźniają proces starzenia, eliminują zachorowania na infekcje i zmęczenie, wydatnie podnoszą witalność i energię. 

szparagi warzywa naturalne suplementy diety Szparagi. Duża zawartość witaminy K /prawie 70 % dziennego zapotrzebowania w porcji/, witaminy E, B6, żelaza, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, czynią ze szparagów antidotum na starzenie, choroby oczu, infekcje, otyłość. Utrzymują kości w dobrym stanie, dziełają prewencyjnie na nowotwory, są afrodyzjakiem, wspomagają odporność organizmu.  

brokuły warzywa medycyna naturalna Brokuły - bogate w witaminy A, C, K, wapń, błonnik, selen, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy działają prewencyjnie na raka prostaty, raka i wrzodów żołądka. Obecność witamin A i K pomaga wchłaniać przez organizm witaminę D. Brokuły zmniejszają ryzyko chorób serca, chronią wzrok i kości, poprawiają wygląd skóry, mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają alergii. Najwięcej właściwości odżywczych zachowują w stanie surowym. 

 

 

 

BIOFLAwONOIDY

to substancje, ktore nadają roslinom zabarwienie. Posiadają właściowości antyoksydacyjne /przeciwutleniające/. Są pomocne w utrzymaniu sprawności, dobrego zdrowia, wzmocnienia odporności, leczeniu  i zapobieganiu chorobom.

 

 

 

Pragniesz wzmocnić się..

Pragniesz wzmocnić się i uodpornić na choroby dostarczając sobie całe bogactwo właściwości z tych roślin w naturalnej formie, w jednej porcji, i nie wierzysz, że to możliwe albo sądzisz, że za drogie?

Zadzwoń do mnie 601 177 558 .

To tak niewiele, co możesz zrobić dla swojego zdrowia.